麵包塗醬 排行榜! 原來卡路里最高的是…

2016/10/27 《more》EDITORJ

早餐或者野餐食麵包、多士、三文治,多數都會搽醬令佢好味啲。雖然人人都知食 醬卡路里 高,不過哪款最肥、有幾肥,你又知唔知? 麵包塗醬 卡路里 逐款話你知。
撰文:Hello Pinkey 圖片:Woody、新傳媒資料室(食物圖片只作參考)
營養顧問:米施洛營養師 Joyce Ma



麵包塗 醬卡路里 排行榜

*以下塗 醬卡路里 以每100克計算,每100克約可塗約8-10塊方包。

1.放心食

士多啤梨果醬最低卡!只有 250kcal,零脂肪,卡路里主要來自糖份。另外楓糖和蜜糖都是較健康之選,楓糖以楓樹汁液製成,升糖指數比砂糖幾乎低一半,還有抗炎和抗癌作用;蜜糖雖然比果醬高卡,但甜味來自天然,且含豐富維他命B,可促進新陳代謝。
 


 



2. 睇住適量食

不少人喜歡加煉奶,但其實煉奶是加了糖的花奶,一匙的卡路里,已等於約一盒高鈣脫脂奶。所以糖份都幾高,要小心食。
 



3. 都係少食為妙

朱古力醬、抹茶醬近年大熱,又是女生最愛,但原來高脂又高卡!Nutella和Lindt 榛子朱古力醬兩者樣是榛子朱古力醬,卡路里相若,高糖份加上高脂肪,都幾邪惡;抹茶醬裡面除了綠茶粉,成分還有砂糖、椰子油、奶油、全脂奶粉等,卡路里跟榛子醬相若,都係肥!
 



4. 適可而止健康食

花生醬原來唔係最肥!有或無花生粒,卡路里也相近。雖然熱量高,但花生屬健康果仁,蛋白質也高,而且含不飽和脂肪酸,有助降低壞膽固醇,適量食對身體有益,真係要還花生醬一個公道。
 


5. 危險!邪惡暴肥!

眾多麵包塗 醬卡路里 中,牛油才是最高卡路里!不論植物牛油還是純牛油,兩者的卡路里不相伯仲,脂肪含量極高。一般茶記用反式脂肪植物牛油,即罐裝「馬芝蓮」,有些食肆如大快活、太興,會提供獨立包裝的天然牛油,睇住食呀!
 

 

 

 

 

文章引用:https://goo.gl/0DvKGh